Interview met regisseur Dirk Vandervelden

Azen - 18,19 & 24, 25, 26 NOVEMBER 2023

@PIXL fotografie

 

Dirk Vandervelden staat al bijna dertig jaar op de planken bij Bèrk en Breem. Een paar jaar geleden deed hij zijn eerste regie. En dat smaakte naar meer.

“Dit is mijn tweede regie en ik ben er nu al ontzettend trots op.”

Waarom heb je voor het toneelstuk “Azen” gekozen?

Azen is een echte klassieker. Het is een bewerking van Shakespeares Othello door woordkunstenaar Dimitri Leue. Hij heeft er een heel mooie poëtische voorstelling van gemaakt.

Ik hou van toneelstukken met personages met diepgang. Als acteur moet je daarnaar zoeken en in jezelf graven om er inhoud aan te geven. Dat is echt een uitdaging als speler, maar je kan daarmee zo mooie dingen doen. Als regisseur hou ik ervan om zo het beste uit de spelers te halen.

Azen bevat ook alle elementen waaraan een goed stuk volgens mij moet voldoen. Het heeft een beetje humor, spanning en vooral ook een portie drama. En daar gaan de kijkers zeker van kunnen genieten.

Welk personage leunt het dichtst aan bij jouw persoonlijkheid en waarom?

In Azen zitten 6 fantastische personages met elk een heel donker randje. Eerlijk gezegd hoop ik daarom dat ik met geen van de personages echt overeenkom. Maar als er toch één is waarmee ik mij het meest mee kan identificeren, is het Cassio. Hij is heel loyaal en werkt hard om zijn doel te bereiken. Hij weet wat hij wil en heeft er alles voor gedaan om daar te geraken.

Ook voor het personage Emilia heb ik bewondering en ook wel een beetje medelijden. Zij houdt heel erg van Jago, ondanks zijn gebreken en zijn donkere kantjes. En ook al wordt die liefde niet beantwoord, zij blijft toch aan zijn zijde staan. Ik vind dat ergens heel erg mooi en knap. En triestig tegelijk. 

Je speelde zelf ooit Othello, hoe neem je die ervaring mee in de regie?

Als acteur is het een heel fijne rol om te spelen maar zeker niet de meest eenvoudige. Othello spreekt immers met een eigen taaltje en het is best wel stevig om dit onder de knie te krijgen. We hadden er toen een heel mooie locatievoorstelling van gemaakt. Ik probeer nu in mijn eigen regie om die voorstelling zoveel mogelijk los te laten en er mijn eigen ding mee te doen.

Ik wil niet teren op wat we in het verleden gedaan hebben of dingen gaan kopiëren. Ik wil er net zoveel mogelijk afstand van nemen. Niet dat het niet goed was. Maar ik wil er hier minstens een even mooie voorstelling van maken maar dan op mijn eigen manier.

Welke voorbereidingen heb je getroffen als regisseur de maanden voor de repetities?

Aan een regie gaan heel wat voorbereidingen vooraf. Als regisseur ben je daar al eerder mee bezig dan de spelers en de crew. Ik heb vooral een sfeer, een kader en een setting bedacht waarin dat de voorstelling zich zou kunnen afspelen. Het decorbeeld en het gevoel dat we daarmee willen uitstralen. Verder heb ik geprobeerd om de personages te begrijpen en te doorgronden. Waarom doen ze de dingen die ze doen? Ik verwacht van de spelers ook dat ze hun personage perfect begrijpen. Enkel zo kunnen ze die op een geloofwaardige manier neerzetten. 

“Regisseren bij Bèrk en Breem dat is echt een luxe”

Wat vond je het de afstand die je moest overbruggen tussen je woonplaats Wemmel en Eksel om meermaals per week naar de repetities te komen?

Bèrk en Breem heeft een ploeg voor álles: decor, grime, promo, rekwisieten, cafetaria etc.
En je hebt fantastische spelers waar je op kan rekenen. Dat maakt het heel erg de moeite waard om elke keer opnieuw de 100 km te overbruggen. Dankzij de vriendschap en de mooie dingen die ik op en rond het podium zie gebeuren, ga ik na elke repetitie met veel energie terug naar huis en dan betekent die afstand eigenlijk niet zo veel.

Waar kijk je als regisseur het meest naar uit?

Om het totaalplaatje te zien. Ik heb van alles in mijn hoofd van beelden. De kostuums zijn klaar en het grime-ontwerp is ook al getest. Ik kijk ook heel erg uit naar het decor. Als dan alles samenvalt en je helemaal happy bent met het resultaat, dan kan je als regisseur alleen maar dankbaar zijn.

Waarom moet iedereen naar “Azen” komen kijken?

In de eerste plaats omdat er zes fantastische spelers op het podium staan. Daarnaast hebben we er ook visueel een pareltje van gemaakt. Niet alleen door het prachtige decor waarin we gaan spelen, maar ook door hele mooie kostuums en de bijzondere grime. Daarnaast is het natuurlijk ook een heel mooie poëtische voorstelling. Deze bewerking van een klassieke Shakespeare door Dimitri Leue zal jong en oud kunnen boeien!